murraysmokestacks

The new hospital, and the Central Laboratory, was planned to sit on the area of the Murray smokestacks.

plans

Many phases during the planning period.

lab construction

The lab as it nears the completion phase.

groundbreaking

Groundbreaking ceremony in 2005.

Central lab discussions started in the late 1980s when Intermountain was looking for ways to improve efficiency and cost structure. National consultants were hired  to look at efficiency and how it might be improved. The consultants identified a few areas of improvement, of which the main was to create a core laboratory where the more esoteric and specialized testing would be sent to one or two locations.
 
Fast forward to the 1990s, where focus became more of “systemness” and not so much core laboratory. Technical practice councils, standardization of analytical platforms, SOPs, and test codes were formed and implemented, and with the help of new system-wide information systems, the workflow created flowed seamlessly across facilities. There were improvements in the understanding of courier services. Intermountain had a commitment to greater outreach and marketing physicians outside our hospitals so as to provide testing to a greater audience.
 
In the mid 1990s, Urban Central Region announced it was going to build a medical center on the site of the Murray smoke stacks; and due to the nature of the site, would cooperate with the EPA to do a superfund cleanup and build a first class medical facility. Major planning began. The laboratories began to identify what space would be needed to offer first rate pathology services for the new medical center. Ultimately the laboratory planning committee wanted 60,000 sq. feet of space. This space would allow for consolidation of laboratories and also facilitate for outreach services. Unfortunately, the project was over by about double, so modifications were visited.
 

Planning

Planning entered a new phase, where all but the essential services were removed from the plan. The lab was now cut to 6,000 square feet. Planners approached the committee with the notion that a top notch laboratory wasn't possible with only 6,000 square feet. They were encouraged to keep trying, as the new Central Laboratory would make sense to be a part of the new Intermountain campus.
 
So a core lab team was put together to represent the entire system. That team interfaced with the pathology and business groups around the region and the medical and laboratory staff throughout the corporation. This interfacing would allow for bringing the specialized testing under one roof. There was a big drive to increase automation, improve efficiency and increase expertise. The committee received approval for a new 40,000 square foot laboratory in 2003. The ground breaking ceremony was held in 2005, and the Intermountain's Central Laboratory is proud to serve its community in the center of the Salt Lake Valley.
Copyright © , Intermountain Healthcare, All rights reserved.